The Parkinson Games 2022

Voor velen is deelname aan de Olympische Spelen de ultieme prestatie in de sport.

Dit geldt ook voor mensen met Parkinson, zij kunnen echter niet meedoen aan de huidige competities zoals Paralympics en Special Olympics.

Parkinson2Beat besloot van 4 tot en met 6 augustus 2022 hun eigen ‘Olympische Spelen’ genaamd The Parkinson Games te organiseren in Eindhoven, Nederland.

Speciaal ontwikkeld voor mensen met vonken en van over de hele wereld!

Met The Parkinson Games creëren we graag meer bewustzijn bij de bredere gemeenschap en genereren we meer fondsen voor fundamenteel onderzoek naar de ziekte van Parkinson, zoals we altijd blijven geloven.

Momenteel zijn er meer dan 20 verschillende sporten om je voor in te schrijven, zoals badminton, atletiek, tafeltennis, voetbal, golf en nog veel meer. Om The Parkinson Games nog specialer te maken organiseren we verschillende ceremonies waaronder een ‘olympische’ opening, ceremonie, een symposium over lifestyle en Parkinson en een culturele gala-avond met het Nationale Ballet, mooie muziek en indrukwekkende Parkinson-kunst, maar ook veel tijd om met elkaar te praten.

Tijdens The Parkinson Games staan ​​inclusie en lifestyle centraal

Als je meer wilt weten of je wilt aanmelden, kijk dan op onze website www.theparkinsongames.com en volg ons op onze sociale media (Facebook en LinkedIn) om op de hoogte te blijven van updates.

Bericht van een vrijwilliger….. Jan Seelen

Parkinson toernooi bij RCN
Jaren geleden werden er bij RCN vrijwilligers gevraagd om te arbitreren bij een landelijk toernooi biljart voor mensen met de vreselijke ziekte “Parkinson”.
Ik besloot mij daarvoor op te geven, niet wetend wat ik daarbij kon verwachten. Op de eerste dag (werd toen nog gehouden bij centrum De Stadshof in Vianen) werd ik volledig overdonderd met wat ik daar meemaakte! Ik herinner mij dat ik totaal onder de indruk s’ avonds thuis gekomen tegen mijn vrouw zei: “hoe durf ik te mopperen als ik bij het spelen een bal mis, als je het enthousiasme, het plezier en de drive van deze mensen en hun begeleiders ziet op zo’n dag!” Dit was voor mij de trigger mij jaarlijks beschikbaar te stellen.
Nog steeds raak ik iedere keer weer erg onder de indruk van deze mensen! Erg leuk vind ik dat je nu door een aantal spelers herkent wordt, wat ook een band vormt. Een speler noemde mij zelfs “zijn favoriete arbiter”, wij konden het vanaf het begin goed met elkaar vinden. Gezelligheid en ontspanning is het motto tijdens dit toernooi.
Na zo’n dag volgt er altijd een gezellig etentje voor de arbiters en de organisatoren waarbij we de belevenissen van de dag nog eens de revue laten passeren. Opvallend hierbij is dat iedereen erg onder de indruk is van de spelers (en begeleiders) en dit nog vaak hopen mee te maken!
In ieder geval hoop ik dat dit toernooi veel uitgebreider (er zijn nog veel Parkinson patiënten die niet van het bestaan van dit toernooi weten) zal worden gehouden! Zolang ik kan zal ik als arbiter van de partij zijn!
Voor de patiënten wens ik: dat er op medisch gebied een oplossing wordt gevonden om in ieder geval deze ziekte een halt toe te roepen, zodat zij nog jaren aan dit prachtige toernooi kunnen deelnemen!
ZIJ VERDIENEN DIT!
Jan Seelen

Bericht van een vrouw van een deelnemer… Annemarie de Hosson

Links Martin de Hosson en rechts Ruud van der Horst

Verslag van de vrouw-van-een-biljarter-met-Parkinson!

Al vanaf het begin van de toernooien speciaal voor Parkinson patiënten, ben ik supporter. Mijn man Martin heeft al jaren Parkinson en is een enthousiast biljarter geworden, vooral gestimuleerd door zijn coach Rob Paur. Toen wij nog in onze vorige huis woonden, waren wij al actief in de bewonersvereniging van het appartementencomplex. Daar  hebben wij een soos opgericht, met veel succes.
Martin ging daar elke week trainen en spelen en Rob coachte hem daarbij, met als gevolg dat Martin Nederlands Kampioen werd van het Parkinson toernooi in 2017!
De eerste jaren vond het toernooi plaats in Vianen, geen goede plek voor het algemeen welbevinden, want wij hebben er erge kou geleden. Deuren stonden open, verwarming was onvoldoende, kortom: afzien. De jaren daarna werd het verplaatst naar Nieuwegein waar het een stuk comfortabeler was en is. Klapstuk van de dag is altijd een goed verzorgde lunch, (dat heeft niet altijd een goede uitwerking op de biljartprestaties daarna…)
Samenvattend is het voor iedereen, spelers en supporters, een hele leuke dag die de zinnen even verzet met- niet onbelangrijk!- toch ook een wedstrijdelement.
Schroom dus niet om u aan te melden, u zult er geen spijt van hebben.

Annemarie de Hosson.

10e Landelijke Parkinson Biljarttoernooi

Op 17 augustus 2022 is het zover.

Dan wordt er in Recreatie Centrum Nieuwegein (RCN) gespeeld in het 10e landelijke Parkinson Biljart toernooi.

Opgeven kan via het aanmeldformulier op deze site, telefonisch via 030-6034722 of via email (parkinsonbiljart@outlook.com)

Sluitingsdatum aanmelding: 14 augustus 2022.

Bericht van een vrijwilliger…An Koch

Bericht van het stichtingsbestuur:
“Ann is na een kort ziekbed rustig ingeslapen, op 27 januari 2022 op 84-jarige leeftijd.” 

 Even voorstellen, ik ben Ann Koch en ik biljart sinds 1992. Mijn man Nop Koch was een fervent biljarter en door hem ben ik ook aan het spel blijven hangen.
Heel belangrijk voor mij zijn de contacten die je bij dit spel in een vereniging opdoet.
Toen Ruud v d Horst in 2012 het toernooi opzette, vroeg hij de leden van de vereniging of zij bereid waren om het tellen en schrijven van wedstrijden te doen. Direct kreeg hij hiervoor ruim voldoende mensen op de been. Vanaf het begin heb ik hieraan meegeholpen. De ziekte van Parkinson leerden wij door Ruud kennen, doch nu waren er zomaar twintig biljarters bezig met dezelfde ziekte.
En bij geen van die twintig uitte zich dat op dezelfde wijze.
Ondanks deze handicap ( alsof je moyenne al niet voldoende handicap is) heb ik zelden zo een fanatiek clubje biljarters gezien. 
Hun partij was nog niet afgelopen of ze vroegen “ op welke tafel nu? “.
Velen bleven met de keu in de hand bij de biljarttafel staan kijken terwijl de volgenden bezig waren. Ieder jaar weer geniet ik ervan om naar deze mensen te kijken. Inmiddels ken ik menigeen en zij kennen ons. Gelijk bij binnenkomst komen zij even gedag zeggen bij de vrijwilligers. Anderzijds zie ik ook ieder jaar weer afvallers die door de ziekte ingehaald worden. Ook voor 14 oktober heb ik me weer opgegeven.
Inmiddels ben ik nu 83 jaar, maar ik hoop dit nog vele jaren mee te beleven, het liefst actief als telster of schrijfster.

Ann Koch Nieuwegein

Bericht van een sponsor……… Rokem Fijnmechanica

Rokem Fijnmechanica vervaardigt een eindproduct op klantspecificaties en maakt daarvoor gebruik van een modern en divers machinepark.
Door de jaren heen heeft Rokem Fijnmechanica veel bedrijf strategische ontwikkelingen doorgemaakt, zonder dat het fundament van het familiebedrijf verloren is gegaan. 
Familiebedrijven staan bekend om hun waarden, gedreven karakter en visie op lange termijn.


Meer weten over Rokem Fijnmechanica: zie onze website: www.rokem.nl


De maatschappelijke verantwoordelijkheid van familiebedrijven is van oudsher groot.
Medewerkers waren en zijn afkomstig uit de eigen regio. Sponsoring van het plaatselijke verenigingsleven lijkt ontstaan te zijn binnen het familiebedrijf.

Rokem Fijnmechanica realiseert zich dat initiatieven van vrijwilligers binnen het verenigingsleven niet zonder een vorm van ondersteuning door het bedrijfsleven van de grond kan komen.


Het Parkinson Biljarttoernooi is in onze beleving een heel bijzonder toernooi. 
Niet alleen dat het toernooi wordt gedragen door enthousiaste mensen die zich inzetten voor parkinsonpatiënten, maar ook het geven van aandacht aan deze vreselijke ziekte die ons allen kan overkomen.

Het was om die reden dan ook een voor de hand liggende keuze om bij te dragen aan het Parkinson toernooi.

Met vriendelijke groet,

Jan van den Hoven

Engineering   –   productie   –   assemblage

Industrieweg 5 3433 NL Nieuwegein
Tel: (0)30 606 2299

Aanmeldingen voor het 10e Landelijk Biljarttoernooi voor Parkinson patiënten

Er zijn reeds aanmeldingen voor de 10e editie van dit toernooi.

We weten nog niet of dit in september of in augustus wordt gehouden, 

We gaan dit nog inventariseren onder de reeds opgegeven spelers.

Als er meer dan 35 deelnemers zijn gaan we zelfs een 2e dag organiseren. Deze zou ook in april kunnen zijn.

U kunt u alvast opgeven onder voorbehoud van datum. Ook kunt u alvast een voorkeur van periode aangeven.

Eind april of eind augustus. U hoeft nu nog niet op het formulier, het aantal supporters of begeleiders aan te geven.

Dit kan later ook nog.

Eigen bijdrage p.p. is € 15,-. Hiervoor krijgt u 5 consumptiebonnen en een lunch aangeboden.

Ook deze bijdrage hoeft u nu nog niet bij inschrijving te betalen.

Schrijft u alvast in.  

De wedstrijdleiding.

Bericht van ……..de voorzitter

Aanmelden voor de 10e editie en andere zaken.

We hadden een slechte start. Vanwege Corona geen toernooi in 2020. 
In 2021 trokken we de datum voor het toernooi iets naar voren en dat werkte.  Dat was leergeld voor de toekomst. Wat het juiste moment zal zijn voor 2022, eind september of misschien zelfs augustus, moet nog blijken, maar we gaan spelen! De 10e editie, ofwel het 2e lustrum.

Bij ruime aanmelding kunnen we de spelers zelfs verdelen over 2 dagen. Hierbij kan je denken aan een keer in het voorjaar én een keer in september of augustus. Maar ook 2 dagen in genoemde perioden blijft tot de mogelijkheden.  Het nieuwe RCN-lokaal aan de Herenstraat 100 in Nieuwegein laat 40 spelers per toernooi dag toe. De lage eigen bijdrage mag geen obstakel zijn. Vervoer wil nog wel eens een probleem zijn, maar is in goede samenspraak tot nu toe altijd opgelost.

Het hele jaar door staan wij waar nodig patiënten bij, in het zoeken naar een gepaste biljartlocatie. Neem gewoon contact op!                                                 
0306034722 of parkinsonbiljart@outlook.com

Ook willen we dit jaar ,in nauwe samenwerking met de KNBB, het biljarten voor Parkinsonpatiënten een podium gaan geven.

Het meest moeilijk op dit moment is, is het contact krijgen met nieuwe deelnemers. De verenigingen hebben minder contact met de leden als normaal. De biljartcompetitie ligt al voor de 2e keer vanwege corona stil.

Toch doen wij alles om de nieuwe patiënten te bereiken..

Ons motto is:

Laat je niet stoppen, er zijn nog steeds alternatieven.