Verslag van het 9e landelijk biljarttoernooi voor mensen met Parkinson gespeeld bij RCN Drenthehaven te Nieuwegein op 14 oktober 2021.

      

Al vóór de opening van het biljartcentrum zijn de eerste spelers aanwezig.

Van heinde en ver druppelen de deelnemers een voor een binnen. De meesten worden begeleid door partner, mantelzorger of chauffeur. Dit maakt ,dat er gelijk een gezellige drukte is. Dan komt iemand binnen met een vraag! Met 8 biljarts voor zijn neus vraagt hij of dit het juiste adres is. Dat maakt de sfeer al gauw aantrekkelijk. Voor veel deelnemers is het in zo’n grote getale met elkaar biljarten nieuw.
Behalve de deelnemers zijn er ook supporters, vrijwilligers en sponsoren van de partij.  Om half tien zijn er al zo’n 50 mensen binnen. Wat de deelnemers betreft, kan er gespeeld worden, maar een openingswoord van de voorzitter houdt hen nog even op de stoel.

De Stichting Parkinson Events gaat nauw samenwerken met de KNBB breedtesport om zo  op de landsfinaledagen van de KNBB in 2022 “het biljarten voor Parkinsonpatiënten” een podium te geven. Piet Verschure, organisator breedtesport,  is de hele dag gebleven om een juiste indruk op te doen.

De poules zijn ingedeeld en de wedstrijden kunnen beginnen. De deelnemers  staan allemaal te popelen om aan de gang te gaan –  het wachten heeft tenslotte lang genoeg geduurd-  en om tien uur beginnen we met de eerste krachtmetingen.

De moyennes verschillen van 0.33 en 0.47 en 1.00 tot de sterkste in het veld met 2.00 moy. Er zijn drie libre poules en één driebandenpoule. Er worden halve partijen gespeeld om de spelers niet al te veel te vermoeien. Na de goed verzorgde lunch,  waarvoor de tijd wordt genomen, zijn er nog enkele voorwedstrijden te spelen. Na de wedstrijden in de poules wordt in overleg met de spelers  besloten om alleen de poule winnaars over te laten gaan naar de finales.

Hier blijkt weer eens, dat Martin de Hosson een echte toernooispelers is. Hij gaat er helemaal voor en sloopt de ene na de andere tegenstander en wordt dus overduidelijk poulewinnaar. Ook Peter Versteeg legt met zijn humor en hier en daar een kwinkslag zijn tegenstanders in de luren.

In poule 3 verrast Hans Smid uit Zeeland zijn opponenten door de meeste punten te behalen.

Bij het driebanden blijkt ,dat het oefenen van de eigenlijk libre speler John van Schaijk, vruchten heeft afgeworpen. Hij zet de partij stevig naar zijn hand.

Uiteindelijk wordt Peter Versteeg 4e,  John van Schaijk 3e,  Martin de Hosson 2e en  mag Hans Smid uit Middelburg de 1ste prijs in ontvangst nemen uit handen van Cengiz Tunc van RCN.  Deze  zegt onder de indruk te zijn van het enthousiasme van de spelers en stelt volgend jaar weer graag het RCN beschikbaar voor het 10de toernooi op de nieuwe locatie aan de Herenstraat in Nieuwegein.

Iedereen wordt bedankt voor hun inzet. De spelers zijn allen moe en straks na de thuisreis al helemaal, maar als het aan hen ligt, zijn zij er allemaal volgende keer weer bij!

Een foto-impressie vindt u hier.