Verslag van de tweede editie van de Landsfinale biljarten voor mensen met Parkinson. (27 juni 2023)

Met 26 spelers traden we om 9 uur aan in de sporthal Merwestein te Nieuwegein.
We hadden alle 5 biljarts volledig bezet.

Op tafel 1 speelden Albert Menheere; Marco Meijerink; Pierre v d Horck en Peter Versteeg driebanden.

Op tafel 2 speelden René Keijsers; Hans Theenaart; Pieter Boerma; Gerard Bos; Jan Heida en Eric Beverloo in de klasse 1 gevorderden.

Op tafel 3 speelden Ben van de Berg; Albert Struik; Hans van der Kreeke; Koos van Touw en Ruud van der Horst in de klasse 2 gevorderden.

Op tafel 4 speelden Rob Stolzenbach; Peter van Strien; Hans de Vrede; Chris Budding en Joan van Haaften in de klasse 1 voor liefhebbers.

Op tafel 5 speelden Martin Verlaan; Fons van Kasbergen; Wim van Bezuijen; George Ongena en Bert van de Bovenkamp in de klasse 2 voor liefhebbers.

Om 10 uur begonnen de wedstrijden. Er wordt over het algemeen goed gespeeld, een enkeling had duidelijk zijn dag niet. Op tafel 1 begon Peter met 2 driebanders en dacht ‘ik zit er goed in vandaag’.      Doch de volgende 6 beurten leverde geen punten op en dan ben je toch weer terug bij af. Marco Meijerink had duidelijk zijn dag niet. Zat al vast in het verkeer en was dus al aan de late kant binnen. Na vele beurten leverde zijn eerste carambole applaus op.

Op tafel 2 speelde sterspeler René Keijsers zijn eerste partij tegen Hans Theenaart.

Om half een was er een gezamenlijke lunch

Na de lunch kwamen enkelen pas echt los, terwijl bij anderen de vermoeidheid begon op te treden.

Bij het driebanden werd Pierre v d Horck uit Tegelen na 2 jaar afwezigheid winnaar van de tafel. Gangmaker; plantenkweker; portimporteur en kaasdeskundige Peter Versteeg werd verdiend 2e. Albert Menheere moest ondanks goed moyenne genoegen nemen met de derde plaats.

Op tafel 2 kreeg René uit Boxmeer echte concurrentie van Hans uit Goes en Pieter.
Pieter uit Schoonoord deed voor het eerst mee maar bleek een goede biljarter met wedstrijdmentaliteit. In de laatste partij was er een reglementaire misstoot welk in het vuur van het spel gebeurde doch ook deze bracht Pieter niet van zijn stuk. Pieter werd nummer 1 in de categorie 1 gevorderden. Hans werd 2e en René moest dit keer genoegen nemen met de derde plaats.

Op tafel 3 ontwikkelde Koos uit Lisse zich wederom als sterke speler. Koos werd in de categorie gevorderden 2 winnaar. Hans van der Kreeke had een dag vol pijn en dat kon je aan zijn spel merken. Toch haalde hij de 2e plaats. Ben van de Berg moest dit keer genoegen nemen met de derde plaats. Ruud had wat biljarten betreft vandaag een offday.

Op tafel 4 zorgde Joan van Haaften ( 14 car) uit Huizen voor een waar spektakel. In één partij maakte hij in de 1e beurt een serie van 8. Dit op zich leverde een vet applaus op. Hierdoor gesterkt maakte hij in diezelfde partij ook nog een heuse pique, welk keurig naar bal 3 liep. Nu had hij het publiek echt op de banken. Joan had de dag van zijn biljartleven en werd nr. 1 in de categorie liefhebbers 1. Ook Rob Stolzenbach kon tegen dit geweld niet op en werd 2e. Chris Budding uit Vlissingen werd derde.

Op tafel 5 werd liefhebber Martin Verlaan uit  Kattendijke nr. 1 bij de liefhebber categorie 2. Wim Bezuyen uit Noordhoek werd 2e en George Ongena uit Woerden is als derde geëindigd.

Prijsuitreiking werd op leuke wijze gedaan door Piet Verschure van KNBB breedtesport. Al met al weer een zeer geslaagde dag.

Cees van Schaik

Gelukkig hebben we ook de foto’s nog!