Verslag van het 11e biljarttoernooi voor mensen met Parkinson (18-10-2023)

Het 11e Ruud van der Horst biljarttoernooi.

Het begon al vroeg op woensdag 18 oktober j.l. Een aantal vrijwilligers was ruim op tijd om alles klaar te zetten.

Vanaf 9.00 uur konden de deelnemers, begeleiders en andere vrijwilligers waaronder de arbiters, binnenkomen. Na een warm welkom bij de deur van Gerda Heida kon iedereen zich registreren en zijn plek opzoeken. Nog niet eerder waren er zo veel deelnemers als deze keer.

Jan Heida, die als opvolger van Cees van Schaik de praktische organisatie in handen had, startte het toernooi op, al deed zijn vrouw het woord voor hem. Jan heeft zelf ook Parkinson en zijn stem was te zwak om verstaanbaar te zijn voor zo’n grote groep.

De wethouder van sportzaken van Nieuwegein, dhr. John van Engelen, had voor de deelnemers een bemoedigend woord en Cees van Schaik werd verrast met het feit dat hij de openingsstoot mocht verrichten. Dit deed hij als ervaren biljarter foutloos.

Vanaf dat moment konden scoreborden ingesteld worden en werden de wedstrijden gestart.

Er werd gespeeld in drie categorieën: libre liefhebbers, libre gevorderden en driebanden.

De sfeer was gemoedelijk, maar er werd fanatiek gespeeld om binnen het maximale aantal beurten de doelscore te behalen.

Halverwege de dag was het tijd voor de lunch en was er gelegenheid om even bij te komen. Met name het programma voor de gevorderden was erg intensief en er moest zelfs op een extra tafel gespeeld worden om alle wedstrijden klaar te hebben voordat de prijsuitreiking per tafel kon plaatsvinden.

Dankzij de inspanning van de wedstrijdleiders, de medewerking van de arbiters en de spelers lukte dat gelukkig.

Voor een enkeling was het echter zo vermoeiend dat al eerder het besluit genomen werd af te haken en de keu op te bergen. Parkinson als ziekte is en blijft een lastige tegenstander op zich…

Rond de klok van 16 uur waren de poulewedstrijden ten einde en konden de tafelwinnaars bekend gemaakt worden.

Voor de eerste drie van alle zeven tafels waren er medailles die uitgereikt werden door dhr. van Engelen. Verder werden de nummers één en twee van de drie verschillende categorieën bekend gemaakt en konden we ons opmaken voor drie finalepartijen.

De finalisten mochten voor hun prestatie een beker en een bos bloemen meenemen.

Geen van de deelnemers ging overigens met lege handen naar huis: voor ieder was er een herinneringsvaantje.

Was de dag die ochtend begonnen met koffie met gebak, de dag werd afgesloten met een chinees buffet waar liefst meer dan 65 mensen van hebben genoten voordat de reis naar huis weer opgepakt werd, uitgezwaaid door Gerda Heida.

Als met al een enerverende dag voor iedereen.

Volgend jaar op de derde woensdag van oktober gaan we voor de 12e keer ons toernooi houden, maar eerst nagenieten van deze keer.

Tot dan.