Waarom aandacht voor biljarters met de ziekte van Parkinson?

De Stichting Parkinson Events is opgericht door Ruud v d Horst, een biljartende Parkinsonpatiënt. De ontwikkeling van de ziekte maakte de 9e organisatie van het landelijk toernooi voor hem onmogelijk.

Het nieuwe bestuur; de vrijwilligers en de deelnemers bestaat voornamelijk uit biljarters. Bijna allen hebben de vorige 8 edities als vrijwilligers meegemaakt in de vorm van tellen; schrijven; wedstrijdleiding etc. dus zij weten waarover zij praten.

       Ongeveer een op de 22 mensen krijgt te maken met de ziekte van Parkinson.

       Mannen hebben hier ong. 50 % meer kans op als vrouwen.

Als je dit omrekent naar het biljarten zal één op de 66 biljarters met de ziekte te maken kunnen krijgen.

Alleen al bij de KNBB staan bijna 22000 spelende leden ingeschreven.

Dit betekent dat ong. 600 mannelijke leden in meer of mindere mate met de ziekte worden geconfronteerd.

Je motoriek wordt aangetast en je verliest de controle over alles wat je wilt doen. Dus ook in het biljartspel. De een in meerdere mate als de ander.

Zo kan je dus gemakkelijk uit de klasse vallen waarin je speelt. Zakt het moyenne teveel? Dan val je vaak ook uit het team. Is er nog een ander team voor je? Anders verlies je zomaar heel veel van je sociale contacten, waar je juist dàn zoveel behoefte aan hebt. En dan heeft de ziekte een steeds grotere impact op je leven.

Wij willen alles doen ter voorkoming dat u achter de geraniums verdwijnt.

Het nieuwe bestuur van de Stichting Parkinson Events wil bevorderen:

  • Het doorspelen na constatering van de ziekte en na negatieve invloed op je spel.
  • Is er geen ruimte in een ander team binnen je eigen vereniging? Dan gaat de Stichting op zoek naar een andere biljartplek in jouw omgeving waar wel plaats is.
  • Is de ziekte zover, dat je niet meer mee kan doen in de wedstrijd sport? Dan kijken we samen naar de alternatieven. Hierbij betrekken we ook de plaatselijke Parkinson Café ’s.
  • Hiernaast organiseren we een landelijke toernooi dag in Nieuwegein.

Dit jaar 2021 wordt het 9e Landelijke Biljart Toernooi voor Parkinson Patiënten op 14 oktober gehouden.

Dit is een dag waar alle deelnemers gelijk zijn.

Hiernaast streven we samen met de KNBB, om in juni 2022 een flink aantal biljarttafels te reserveren voor Parkinson patiënten tijdens de landsfinaledagen van de KNBB.

Dit is een toernooi over meerdere dagen. Kun je dus de ene dag niet mee doen, dan – naar wij hopen – de andere dag. Meerdere dagen achtereen biljarten, is voor een Parkinsonpatiënt een bijna onhaalbare zaak, weten we ondertussen.

Heeft u suggesties, voor wat Stichting Parkinson nog meer voor u zou kunnen doen?

Wij horen ze graag.

U kunt zich ook opgeven voor de 9e editie van het landelijk toernooi in oktober en/of voor de landsfinaledagen middels het aanmeldingsformulier op onze website: www.parkinsonevents.nl

Geplaatst in Bericht van het stichtingsbestuur. en getagd met , , .